Γνωσιακή βάση
Οδηγίες video streaming
Αναρτήθηκε από Μιχάλης Ζήσης on 27 November 2012 11:28 AM

Εισαγωγή

To video streaming της Pointer υποστηρίζει απευθείας τον Adobe Flash Media Live Encoder (FMLE), ο οποίος σας επιτρέπει να μεταδίδετε live πρόγραμμα υψηλής ποιότητας προς το κανάλι σας. Ο FMLE είναι διαθέσιμος τόσο για χρήστες PC όσο και για Mac και μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν από την Adobe πατώντας εδώ. 

Μπορείτε να κατεβάσετε και απευθείας την έκδοση 3.2 του FMLE για Windows, καθώς και το πλήρες εγχειρίδιο χρήσης του, από το σχετικό link στο τέλος του παρόντος άρθρου.

Σημαντική σημείωση

Πριν εγκαταστήσετε τον FMLE, ελέγξτε ότι πληροίτε τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος καθώς και ότι χρησιμοποιείτε μια συμβατή συσκευή καταγραφής. Η εκπλήρωση των παραπάνω απαιτήσεων βοηθάει σημαντικά σε ένα απροβλημάτιστο streaming.

Εικόνα και ήχος

Πριν από τη έναρξη της μετάδοσης θα πρέπει να ρυθμίσετε τις επιλογές εικόνας και ήχου. Συγκεκριμένα:

Video: ενεργό
Device: επιλέξτε τη συσκευή video (webcam ή video card)
Format: H.264 ή VP6
Frame Rate: 25 fps (προσοχή, δηλώστε όσα υποστηρίζει η κάμερά σας)
Input Size: το μέγεθος της εικόνας σας
Maintain Aspect Ration: ενεργό
Bit Rate: 1: ενεργό, ΧΧΧ Kbps: βλ. στοιχεία λογαριασμού, π.χ. 200 kbps
Output Size: η ανάλυση που επιθυμείτε, π.χ. 320x240 για 240p ανάλυση

Για να προσαρμόσετε την εικόνα σας σε διαφορετική ανάλυση, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και την επιλογή Crop, χρησιμοποιώντας τα σχετικά ρυθμιστικά.

Σε περίπτωση που θέλετε να μεταδώσετε video και audio μαζί, πρέπει να ρυθμιστούν ανάλογα και οι επιλογές του ήχου:

Audio: ενεργό
Device: επιλέξτε τη συσκευή ήχου (line-in ή μικρόφωνο)
Format: MP3
Channels: Mono (αν μεταδίδετε ήχο από μικρόφωνο ή ομιλία) ή Stereo (αν μεταδίδετε στερεοφωνικό ήχο)
Sample Rate: 44100 αν ο υπολογιστής σας το επιτρέπει – χαμηλότερη αν έχετε προβλήματα με τη CPU σας.
Bit Rate: βλ. στοιχεία λογαριασμού, π.χ. 96 kbps
Volume: ρυθμίστε την ένταση λίγο χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή της

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας και την ταχύτητα σύνδεσης που έχετε, θα πρέπει να ρυθμίσετε και τις ρυθμίσεις κωδικοποίησης για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο stream σας. Η ποιότητα της κωδικοποίησης και το εύρος μετάδοσης, καθορίζονται κυρίως από το εύρος και την ποιότητα της γραμμής σας. Επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας κάθε φορά πριν από τη μετάδοση, σε κάποια σχετική υπηρεσία όπως η SpeedTest πατώντας εδώ. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε και την χρήση της CPU σας κατά την κωδικοποίηση και να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις σας ανάλογα, ειδικά όταν μεταδίδετε σε πολύ υψηλή ποιότητα.

Στοιχεία σύνδεσης 

Σειρά έχουν τώρα οι επιλογές για τη σύνδεση στους servers της Pointer:

Stream to Flash Media Server: ενεργό
FMS URL: όπως σας δόθηκε στο άνοιγμα του λογαριασμού σας, π.χ. rtmp://stream.pointer.gr/live
Stream: όπως σας δόθηκε στο άνοιγμα του λογαριασμού σας, π.χ. livestream

Θυμηθείτε ότι αν θέλετε να αποθηκεύσετε το stream σας σε τοπικό αρχείο ταυτόχρονα με την μετάδοσή του στο internet, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε και την επιλογή Save to File. 

Στη συνέχεια πατήστε το κουμπί Connect για να συνδεθείτε. Στο όνομα χρήστη και στον κωδικό που θα σας ζητηθεί, συμπληρώστε τα στοιχεία που σας δόθηκαν με τον λογαριασμό σας.

Μετάδοση

Αφού η σύνδεσή σας έχει πραγματοποιηθεί, σειρά έχει η μετάδοση του stream σας. Αρκεί να πατήσετε στο πράσινο κουμπί Start για να ξεκινήσει και στο κόκκινο κουμπί Stop για να σταματήσει, οποιαδήποτε στιγμή. Αν κάτι δεν πήγε καλά μπορείτε να πατήσετε στην καρτέλα Encoding Log για να δείτε όλες τις πληροφορίες που είναι σχετικές με τη μετάδοση, όπως μηνύματα λάθους, στατιστικά, κ.λπ.

Πώς βλέπω το stream μου;

Για να ελέγξετε ότι το stream σας λειτουργεί σωστά, μπορείτε να επισκεφθείτε τη δοκιμαστική σελίδα της Pointer, όπως σας έχει δοθεί με τα στοιχεία σύνδεσης, π.χ. http://stream.pointer.gr/live.

Για να ενσωματώσετε έναν flash player σε μια HTML σελίδα ώστε να είναι προσβάσιμο το stream σας δημόσια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Flash Media Player πατώντας εδώ.

Χρειάζεται να συμπληρώσετε μόνο τα εξής στοιχεία:

Video Source: βλ. στοιχεία λογαριασμού, π.χ. rtmp://stream.pointer.gr/live/livestream (δηλαδή το FMS URL μαζί με το Stream)
Width: συνήθως συμπληρώνετε τις ίδιες τιμές με το Output Size στον FMLE ή κάποιο πολλαπλάσιό τους (π.χ. 320x240, 480x360, 640x480, κτλ.)

Εφόσον οι ρυθμίσεις σας είναι σωστές, πατώντας Preview θα πρέπει να βλέπετε το stream σας.

Για να ενσωματώσετε τον player αυτόν στην HTML σελίδα σας, χρησιμοποιήστε τον παραγόμενο κώδικα στο παράθυρο Preview Embed Code.


Επισυναπτόμενα 
 
 flashmedialiveencoder_3_help.pdf (1.02 MB)
(0 Βαθμολογία)
Χρήσιμο
Μη χρήσιμο

Σχόλια (0)